4 manieren om uw productiviteit te bewijzen wanneer u thuis werkt

Als telewerker is het niet altijd gemakkelijk om te laten zien dat je productief bent en investeert in je werk.

Het is niet zo dat je collega’s of manager het ergste van je proberen aan te nemen, maar als ze je niet elke dag zien, hebben ze gewoon geen klaar beeld van je hard aan het werk. (En als ze zelf nooit veel op afstand hebben gewerkt, kan het voor hen moeilijk zijn om zich voor te stellen hoe het er in de praktijk uitziet.)

De waarheid is dat het aan jou is om je baas te laten zien hoe toegewijd en effectief je bent – zelfs als je op je bank zit in plaats van in een hokje bij hen in de buurt.

Als u denkt dat uw baas zich afvraagt ​​hoe u uw werk-van-huis-uren doorbrengt, volgen hier enkele strategieën om uw productiviteit te bewijzen.

1. Wees betrouwbaar en ontvankelijk

In een kantoor kan uw baas duidelijk en duidelijk zien dat u de hele dag achter uw bureau werkt. Wanneer u thuis bent, kunt u hetzelfde bericht verzenden door responsief en online beschikbaar te zijn.

Dit betekent dat u de hele dag aandacht moet besteden aan uw telefoon, e-mail en instant messages en dat u zo snel mogelijk reageert wanneer u een verzoek van uw baas ontvangt. U hoeft niet alles te laten vallen en hun verzoek meteen in behandeling te nemen, maar reageert snel met een realistisch tijdsbestek wanneer die taak zal zijn voltooid. Vaak werkt een simpele reactie – “Ik heb je e-mail ontvangen en deze zal binnen een uur klaar zijn” – prima. Zorg er dan voor dat je je aan die deadline houdt.

2. Houd updates tot een minimum beperkt

Dat gezegd hebbende, ga niet overboord op het communicatiefront. Hoewel je misschien denkt dat het constant updaten van je baas over wat je doet en hoe projecten komen, een geweldige manier is om te laten zien dat je werkt, doe dit dan niet. Uw manager heeft u immers ingehuurd om beslissingen te nemen en uw werk gedaan te krijgen, en als u groen licht heeft gekregen om op afstand te werken , wordt u vertrouwd om uw eigen tijd te beheren. Het verzenden van e-mails van uw baas per uur is niet nodig – en kan er zelfs toe leiden dat ze het vertrouwen verliezen in uw vermogen om de klus alleen te klaren.

Spreek in plaats daarvan periodiek af met uw baas om er zeker van te zijn dat u duidelijke verwachtingen voor uw werk heeft gesteld, met harde leveringen en deadlines, en volg deze vervolgens op. Natuurlijk zijn af en toe updates nodig, maar laat in het algemeen het echte werk voor zichzelf spreken.

3. Wees aanwezig als je gezichtstijd krijgt

Een van de gemakkelijkste manieren om indruk te maken op uw baas en collega’s, is extra betrokken te zijn wanneer u de kans krijgt om met hen in contact te komen, namelijk aan de telefoon of tijdens videochatbijeenkomsten .

Hoewel het verleidelijk is om te multitasken (door je e-mail te controleren of op die chat te reageren), kun je je beter concentreren op de vergadering. Als je goed oplet, kun je vragen stellen, ideeën inbrengen en belangrijke informatie oppikken – allemaal dingen die je laten zien dat je een betrokken lid van het team bent.

Probeer ook een paar minuten te vroeg op vergaderingen aan te komen, omdat u dan de kans krijgt om deel te nemen aan de organische gesprekken die doorgaans persoonlijk plaatsvinden. Dit is uw kans om te vragen waar uw collega’s aan werken en updates te delen over al het werk dat u doet. En als je fulltime op afstand werkt, hoe meer je team je leert kennen als een echt persoon aan de andere kant van dat gesprek of een videochat, hoe groter de kans dat ze je het voordeel van de twijfel geven.

4. Pak geen extra taken op om zichtbaarheid te creëren

Aanbieden om te helpen met extra projecten lijkt misschien een geweldig idee – je bent zo productief dat je tijd hebt om tonnen extra werk op je te nemen! Maar als u onnodige taken tussen u en uw belangrijkste doelen plaatst, kan dit uw succes wegnemen. In het beste geval krijgt u misschien alles voor elkaar, maar het is misschien niet uw beste werk. In het ergste geval zul je niet alles kunnen afmaken en zal je baas je vermogen om projecten door te nemen in twijfel trekken.

Nogmaals, u wordt vertrouwd om uw tijd verstandig te beheren, dus wees zeer selectief over extra taken en verantwoordelijkheden die u op u neemt. Als je echt mee wilt doen aan een project dat buiten het bereik van je werk valt, ga ervoor, maar praat met je baas over hoe je je werklast kunt aanpassen om er ruimte voor te maken.

Je productiviteit bewijzen als je baas je niet kan zien, is niet eenvoudig. Maar als u zich richt op resultaten, uzelf beschikbaar en present maakt en werkt aan het opbouwen van een relatie met uw baas en collega’s, zal niemand uw productiviteit of toewijding om de klus te klaren in twijfel trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *