Artrose kan het risico op overlijden door gebrek aan lopen verhogen

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mensen met artrose een verhoogd risico lopen op vroegtijdig overlijden en dat gebrek aan lopen de belangrijkste bijdragende factor is.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is OA een vorm van artritis die voornamelijk de gewrichten van de heupen, handen en knieën van een persoon aantast.

OA ontwikkelt zich wanneer het kraakbeen tussen botgewrichten verslijt, wat vervolgens de botten zelf aantast.

De typische symptomen van artrose zijn pijn, pijn, stijfheid en zwelling in de aangetaste gewrichten, waardoor het voor een persoon moeilijk kan worden om mobiel te blijven zonder significante ondersteuning.

Er is geen remedie voor artrose, dus de behandeling is meestal gericht op het verlichten van symptomen en het verhogen van de kwaliteit van leven van een persoon.

Volgens de CDC treft OA meer dan 32,5 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten.

Eerder onderzoek heeft een verband aangetoond tussen artrose en sterfte. Deskundigen begrijpen de precieze mechanismen achter deze link echter niet volledig.

De auteurs van de recente studie wilden deze mechanismen beter begrijpen, in de hoop dat de informatie clinici zou helpen mensen met artrose beter te ondersteunen en hun risico op sterfte te verminderen.

Grote steekproefomvang

Het onderzoek vond plaats gedurende 10 jaar, waarbij de onderzoekers meer dan 10.000 mensen ouder dan 50 jaar met artrose volgden.

Het team gebruikte verschillende statistische methoden om rekening te houden met andere verstorende factoren die ook van invloed kunnen zijn op de sterfte van een persoon.

Hierna ontdekten de auteurs dat mensen met artrose een 11% groter risico op vroegtijdig overlijden hebben dan mensen zonder de aandoening.

Op basis van eerder onderzoek hebben de auteurs vervolgens gekeken naar drie factoren die van invloed kunnen zijn op dit verhoogde risico op overlijden: lopen, depressie en angst en een niet-opgefriste slaap.

Gebrek aan lopen in verband met sterfte

Ze ontdekten dat de sterkste associatie tussen OA en vroegtijdig overlijden lag bij mensen die niet vaak liepen.

Hoewel niet-opgefriste slaap en depressie en angst ook de kans op overlijden leken te vergroten, voerden de auteurs aan dat het verschil te klein was om klinisch relevant te zijn.

Als gevolg hiervan is een belangrijke bevinding van de studie dat clinici prioriteit moeten geven aan het actief houden van mensen met artrose om hun risico op overlijden te verlagen.

De auteurs merken op dat eerder onderzoek een verband heeft aangetoond tussen loopstoornissen en sterfte. Actief zijn heeft grote gezondheidsvoordelen en helpt het lichaam verschillende ziekten te bestrijden die de dood kunnen veroorzaken.

Interessant is echter dat een aanzienlijk aantal van de deelnemers aan het onderzoek meldde dat ze niet regelmatig zo ver liepen als ze dachten dat ze konden.

Deze bevinding suggereert dat er ruimte is voor clinici om manieren te onderzoeken om mensen met artrose te helpen meer te lopen binnen de beperkingen van hun aandoening.

Zoals de auteurs van de studie opmerken: “Kleine hoeveelheden regelmatig wandelen en erop uit trekken kunnen bescherming bieden tegen comorbiditeit, waaronder depressie en hart- en vaatziekten.”

Hoewel artsen OA doorgaans niet als levensbedreigend beschouwen, maakt de studie duidelijk dat een aanzienlijk aantal mensen zal overlijden als gevolg van de aandoening. Daarom is het aanmoedigen van deze personen om zo regelmatig te lopen als hun gezondheid het toelaat, een belangrijke manier om dit risico te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *